Így segíthetsz a gyermekednek hatékonyan matekot tanulni

Amióta az online oktatás van nagyobb teher hárul a szülőkre. A matekot sokan régebben sem szerették, az egész küzdés. Mégis, hogyan lehet a gyermeknek a legjobban segíteni?

_igy_segithetsz_a_gyermekednek_hatekonyan_matekot_tanulni_matekflow_sipos_anna_online_tanulas.jpg

A matek pár szempontból más, mint a többi tantárgy. Itt kevés az, hogy önmagában a szabályokat megtanulják. Egyszerűen azért, mert a matematika lényege a logikus gondolkodás tanulása, edzése, és a szabályok magoltatásával pont ez veszik el. Nehezíti a helyzetet, hogy a legtöbb szülő szintén örül, ha megérti és egyáltalán valahogy tud segíteni. Mégis, mit lehet tenni? Az alábbi pár tanáccsal a szülők úgy tanulhatnak együtt a gyermekükkel, hogy az önálló feladatmegoldásukat is segítik.

1. Hagyd őt önállóan tanulni!

onnalo_tanulas_matek_hogyan_tanulj_matekot_a_gyerekkel_matekflow.jpg

Biztasd az önálló tanulásra. Sok gyermek többet tud, megoldani saját magától, ha a szülő hagyja. Inkább kérdezzen, merjen kérdezni, hogy ha valahol megakadt, nem érti. Általában már a felső tagozatosok egyre inkább képesek az önálló leckeírásra. Átmeneti megoldás az, hogy megbeszélitek mikor van tanulási idő, mik a feladatok és hogyan célszerű beosztani. Ekkor lehet kérdezni a megbeszélt időpontokban, hogyan haladt a gyermek. Ha eleinte ez is nehézkes, akkor a feladatokat is elolvashatjátok együtt - de javaslom, hogy mindenképpen egyedül próbálja meg megoldani. Nem baj az sem, ha először rossz a megoldás, csak kezdjen hozzá, legyen ötlete.

2. Kérdésekkel segítsd!

online_tanulas_online_oktatas_matektanulas_matekflow_igy_segithetsz_a_gyermekednek_hogyan_tanulj_matekot.jpg

Ha valamit nem ért, kérdezzen. Merjen kérdezni. A szülő (és a tanár) feladata nem a megoldás tálalása, hanem segíteni, hogy a gyermek önállóan jöjjön rá a megoldásra. Nem baj, ha először hosszabban, körülményesebben oldja meg a feladatot, mint lehetne. Az a saját megoldása, és ez nagyszerű! Idővel gyorsulni fog! Kérdéseket érdemes feltenni, rávezetni! Mit tudunk ebben a feladatban? Miről szól a feladat? Mi az első lépés ami elvezethet a megoldás felé? Mi a következő? Eleinte új lehet ez a szemlélet, de bele lehet könnyen szokni. 

3. Hagyjatok időt a feladatokra!

_igy_segithetsz_a_gyermekednek_hatekonyan_matekot_tanulni_matekflow_sipos_anna_online_tanulas_ajd_idot_a_mateknak.jpg

Cél, hogy a gyermek saját maga tudja megoldani a feladatokat. Ehhez van, amikor idő kell. A matematika lényege a gondolkodás, mivel egy-egy feladatot többféleképpen lehet jól megoldani mind általános és középiskolában is. Ha először nem megy, kezdje újra akár többször is! Ha ekkor sem, jöhetnek a segítő kérdések. De sokszor előfordul, hogy csak annyi kell a megoldáshoz, hogy egy időre teljesen mást csináljon, hagyja ülepedni az információkat. Akár már egy 10 perces mosdószünet is csodát tud tenni.

+1 Tanuljanak a gyerekek csoportmunkában!

gyerekek_egyutt_tanulnak_matekot_matekflow_sipos_anna_online_tanulas.jpg

Persze most csak online. Hívják fel egymást, magyarázzák el egymásnak a napi leckét, oldják meg közösen a feladatok egy részét. Tévhit, hogy a közös tanulás csak a puskázást és a kötelesség alóli kibújást erősíti. Ha elmagyarázza a társának a leckét, azzal ő is sokkal jobban megérti, elsajátítja a tananyagot, ráadásul a szülőt is tehermentesíti. Igazi kettőt egy csapásra, mindenki nyer. 

 

 

További segítségre van szükséged? 

A fenti tippek az önálló tanulást szolgálják. Amennyiben szeretnél további segítséget biztosítani gyermekednek, jelezd részvételi igényedet az induló kiscsoportos kurzusokra. Az alapoktól kezdve nézzük át a tananyagot korosztálynak megfelelően - hogy ne csak megértse, tudja is a gyermek.

Bővebb információ, jelentkezés:

 https://www.facebook.com/events/2720710771502594/

 

 

Képek forrása: unsplash.com, pixabay.com 

Facebook oldaldoboz

HTML

süti beállítások módosítása